Růst českého průmyslu v březnu zrychlil na 8,7 procenta

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Tuzemská průmyslová výroba v březnu meziročně zrychlila růst na 8,7 procenta z únorových 6,7 procenta. K růstu nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Hodnota nových zakázek stoupla o 16,6 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Meziměsíčně se březnová průmyslová produkce očištěná od sezonních vlivů zvýšila o 0,3 procenta.

Výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů meziročně vzrostla o 26,3 procenta. O jednotky procent meziročně klesly výroba a rozvod energií, farmaceutických výrobků a přípravků i potravinářských výrobků.

Nové zakázky ze zahraničí meziročně stouply o 17,9 procenta, zatímco tuzemské vzrostly o 14,1 procenta. K celkovému růstu zakázek přispěla více než třetinou výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně vzrostly o 11,8 procenta. Tržby z přímého vývozu se zvýšily v běžných cenách o zhruba pětinu.

Za celé první čtvrtletí průmyslová produkce meziročně vzrostla o 7,1 procenta a v porovnání s posledním loňským čtvrtletím byla sezónně očištěná produkce vyšší o 1,1 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v březnu meziročně zvýšil o 1,4 procenta. Jejich průměrná měsíční nominální hrubá mzda meziročně vzrostla o 3,2 procenta na 27.715 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK