Akcie v Asii a v Evropě klesají, z části kvůli ukrajinské krizi

07.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Londýn 7. května (ČTK) - Asijské akcie se dnes propadly na měsíční minimum, za jejich poklesem jsou hlavně rostoucí obavy investorů, že krize na Ukrajině přeroste v občanskou válku. Dolů ale po zahájení zamířily také evropské akciové trhy.

Akciový index MSCI pro Asii a Tichomoří bez zahrnutí Japonska sestoupil na nejnižší úroveň od začátku dubna. Index tokijské burzy Nikkei 225 se propadl o 2,93 procenta na 14.033,45 bodu. Zaznamenal tak nejprudší pokles od poloviny března.

Panevropský index FTSEurofirst 300 vykazoval krátce po zahájení dnešního obchodování pokles o 0,3 procenta na zhruba 1340 bodu. Výsledky některých významných firem, například francouzské banky Société Générale či dánského pivovaru Carlsberg, ukázaly, že ukrajinská krize začíná mít negativní dopady na aktivity evropských podniků v Rusku.

"Důležité bude, zda takovéto varovné signály budou přicházet i z dalších odvětví, zejména z automobilového průmyslu, pro který je Rusko velmi důležitým trhem," podotkl obchodník Markus Huber z investiční společnosti Peregrine & Black.

Západní země kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině uvalily sankce na vybrané ruské představitele i podniky, což vylekalo investory. Podle nedávné zprávy Mezinárodního měnového fondu již ruská ekonomika zažívá recesi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK