Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v dubnu klesla na 9,3 pct

12.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 12. května (ČTK) - Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v dubnu klesla o osm desetin procentního bodu z březnových 10,1 procenta na 9,3 procenta. Úřady práce na konci dubna v Olomouckém kraji evidovaly 41.402 nezaměstnaných, kterých bylo ve srovnání s březnem o 3243 méně. Údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

V porovnání s ostatními kraji Olomoucký kraj i v dubnu vykázal třetí nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Nejvyšší byla opět v Ústeckém kraji, kde dubnový podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu činil 11,3 procenta. Za ním se zařadil Moravskoslezský kraj s nezaměstnaností 10,3 procenta.

Nezaměstnanost v dubnu klesla ve všech pěti okresech Olomouckého kraje. Nejvyšší podíl nezaměstnaných vykázalo Jesenicko, kde se tento ukazatel snížil z březnových 13,6 procenta na 11,6 procenta. Na Šumpersku nezaměstnanost klesla z 10,5 procenta v březnu na 9,6 procenta a na Přerovsku z 11 procent na 10,4 procenta.

Na Olomoucku byl na konci dubna podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu 8,9 procenta, zatímco o měsíc dřív činil 9,5 procenta. Nejnižší nezaměstnanost v rámci Olomouckého kraje v dubnu vykázalo s hodnotou 7,6 procenta Prostějovsko. V březnu mělo Prostějovsko nezaměstnanost 8,3 procenta.

Celkový počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jde například o lidi na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy, které jsou na mateřské dovolené, dále o vězně či nezaměstnané v pracovní neschopnosti. Nezaměstnaných, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo v dubnu v Olomouckém kraji evidováno 39.736.

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla o 0,4 bodu na 7,9 procenta. Bez práce bylo 574.908 lidí. Pokles nezaměstnanosti významně ovlivňují sezonní práce, živnostníci a postupné oživování české ekonomiky, které začínají po zimní přestávce obnovovat svou činnost. V dubnu se také meziměsíčně zvýšil počet pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK