Nezaměstnanost v hradeckém kraji v dubnu klesla na 6,9 procenta

12.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 12. května (ČTK) - Nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji v dubnu klesla na 6,9 procenta z březnových 7,4 procenta. Snížila se tak druhý měsíc po sobě. Bez práce bylo v kraji ke konci dubna 25.999 lidí, tedy o 2021 méně než na konci března. Loni na konci dubna byla nezaměstnanost v kraji také 6,9 procenta a práci nemělo 26.164 lidí. Údaje o nezaměstnanosti dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Nezaměstnanost v dubnu klesla ve všech pěti okresech Královéhradeckého kraje. Největší pokles, o sedm desetin procentního bodu na 6,2 procenta, vykázalo Náchodsko. Nejnižší nezaměstnanost 5,2 procenta byla tradičně na Rychnovsku, kde působí rostoucí závod automobilky Škoda Auto v Kvasinách. Nejvyšší nezaměstnanost byla dál na Trutnovsku, kde činila 8,7 procenta.

Počet volných míst evidovaných v kraji pracovními úřady v dubnu vzrostl jen o procento, a to o 24 na 1994 míst. V rámci kraje připadalo na konci dubna na jedno volné místo 13 nezaměstnaných, na konci března to bylo 14 lidí.

Pokles nezaměstnanosti podle republikového Úřadu práce ČR významně ovlivňují sezónní práce, postupné oživování české ekonomiky a také živnostníci, kteří začínají po zimní přestávce obnovovat svou činnost. Tento trend by měl podle úřadu pokračovat i v dalších měsících. V celé ČR klesla nezaměstnanost na 7,9 procenta z 8,3 v březnu. Snížení nezaměstnanosti ohlásilo všech 77 okresů.

ry dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK