Lesy ČR chtějí vypsat tendr na lesnické činnosti co nejdříve

12.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. května (ČTK) - Státní podnik Lesy ČR chce vypsat tendr na lesnické práce na roky 2015 až 2019 co nejdříve, aby měl podepsané smlouvy s vítěznými firmami k 1. lednu 2015. Rozhodovat bude cena, kterou firmy nabídnou, řekl dnes ČTK v Brně generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Podle něj se chce firma vyvarovat toho, aby na trhu chybělo dřevo nebo se kvůli včasnému neuzavření smluv zvýšila nezaměstnanost v oboru.

Szórád v Brně jednal s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petrem Rafajem, jehož úřad zakázky kontroluje. Rafaj setkání nekomentoval. Podle Szóráda se nesla debata v obecné rovině. "Nemáme odpovědi na naše konkrétní otázky. Zákon ani neumožňuje ÚOHS, aby takto postupoval," uvedl po jednání Szórád.

Podle něj je ale oboustranným zájmem, aby tendry byly férové a rychlé. "Abychom našli formu, jak je vyhlásit, tak abychom podporovali i státní zájmy," uvedl Szórád.

Podle Szóráda bude rozhodovat v tendru cena. V minulosti zaznělo, že Lesy ČR chtějí přihlédnout k měřítku takzvané sociální odpovědnosti. To bude ale až v následných smluvních podmínkách s firmami, které zakázky získají.

Lesy ČR měly v minulosti s veřejnými zakázkami problémy. V řadě případů od ÚOHS dostávaly statisícové pokuty. Szórád připustil, že pro něj veřejné zakázky v nové funkci budou zřejmě velkým tématem. V podniku už nechal některé prověřit. Dnes uvedl, že zruší tendr na nákup 30 SUV vozidel. Prověřuje stále IT zakázky. "Tendr na právní služby vypadá, že doběhne," dodal Szórád.

Lesy ČR měly loni hrubý zisk 5,1 miliardy korun po předloňských rekordních 5,48 miliardy korun. Zaměstnávají přes 3000 lidí. Těžbu, zalesňování a prodej dřeva zadávají v soutěžích soukromým firmám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK