Pivovarům Lobkowicz loni mírně rostly tržby i přes pokles výstavu

12.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Skupině Pivovary Lobkowicz v loňském roce mírně vzrostly tržby z 1,157 na 1,159 miliardy korun. Výstav uskupení, do něhož patří sedm regionálních pivovarů, naopak klesl o 1,5 procenta na 854.000 hektolitrů zlatavého moku. Společnost údaje dnes zveřejnila na tiskové konferenci ke svému vstupu na pražskou burzu. Skupina sedmi regionálních pivovarů je z hlediska tržeb pátým největším výrobcem piva v ČR.

"Navzdory stagnaci na pivním trhu v ČR a při minimálních nákladech na marketing dokázala Pivovary Lobkowicz Group udržet růst tržeb," uvedla firma v komentáři k loňským výsledkům. Zlepšovala se podle něj také ziskovost firmy. Zisk před zdaněním, odpisy a úroky (EBITDA) se v roce 2013 zvýšil o tři miliony Kč na 190 milionů Kč.

Přibližně 70 procent tržeb společnosti pocházelo z prodeje piva do gastronomických zařízení, třicet procent představuje prodej v maloobchodě. Skupina vyvezla přibližně 20 procent své roční produkce. Klíčovými trhy jsou Německo, Slovensko a Polsko.

Součástí skupiny jsou pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé hoře na Blanensku. Podle generálního ředitele společnosti Zdeňka Radila jedná firma v současnosti o možné akvizici dalšího pivovaru.

Akcie Pivovarů Lobkowicz se začnou obchodovat na pražské burze 28. května. Pivovary své akcie zároveň veřejně nabídnou investorům v Rakousku a neveřejně institucionálním investorům v dalších zemích. Maximální cena za akcii pro drobné investory byla stanovena na 175 Kč. Firma to dnes oznámila na tiskové konferenci. Nabízené akcie představují 48,77 procenta všech vydaných akcií skupiny. Společnost chce prodejem akcií získat peníze především na další rozvoj společnosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK