SOCR: Novela zavádí pro obchodníky až stamilionové pokuty

12.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Návrh novely zákona o významné tržní síle přináší maloobchodníkům hrozbu pokut, které by mohly dosahovat až stamilionů korun. Zpřísnění navrhl vložit sněmovní zemědělský výbor do novely zákona o potravinách, která míří do třetího čtení. Tzv. přílepek, navrhující změnu zákona o významné tržní síle, podle Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) jednostranně zvýhodňuje dodavatelské společnosti, mezi nimiž hrají hlavní roli firmy přímo napojené na vládní činitele. V tiskové zprávě to dnes uvedl SOCR.

"Tento přílepek navíc bezprecedentním způsobem vychyluje rovnováhu dodavatelsko-odběratelských vztahů pouze ve prospěch dodavatelů zemědělských a potravinářských výrobků a na úkor nejen odběratelů, ale zejména na úkor spotřebitelů a státu. Ve většině demokratických systémů jsou přílepky zakázané," uvedl prezident svazu Zdeněk Juračka. SOCR se odvolává také na rozhodovací praxi Ústavního soudu, který protiústavnost přílepků již dříve konstatoval.

Přílepek podle svazu zakládá formou zpřísněných kontrol (ze strany ÚOHS) hrozbu pokut, které by mohly dosahovat až stamilionů korun. Konkrétně by to bylo deset procent obratu za předchozí kalendářní období, a to i za případné první porušení, uvádí svaz.

Podle výhledu legislativních prací vlády by měl být zákon o významné tržní síle novelizován v prvním čtvrtletí roku 2016. "Celá akce sněmovního zemědělského výboru tak zavdává příčinu k nejrůznějším spekulacím o tom, komu porušení slibů a závazků vládní koalice ve věci dodržování korektního přístupu k tvorbě nové či novelizované legislativě vlastně nejvíce pomůže," dodal Juračka.

Zpřísnění zákona o významné tržní síle, který má především chránit dodavatele velkých obchodních řetězců, navrhl vložit zemědělský výbor do novely zákona o potravinách, kterou poslanci minulý týden propustili do závěrečného čtení. Potravinářská komora změny uvítala.

Změny se podle návrhu dotknou i samotné definice významné tržní síly. Nově by měla ze zákona zmizet podmínka, aby byl dodavatel v důsledku situace na trhu na odběrateli závislý v případě prodeje svého zboží. Nově by mělo platit, že o významnou sílu jde jen tehdy, když si v důsledku situace na trhu může odběratel jednostranně vynutit výhodně obchodní podmínky.

Výbor také navrhuje, aby se při posuzování významné tržní síly nebraly v úvahu tržní podíl a finanční síla dodavatele i odběratele, ale pouze odběratele. Návrh také vypouští slovo "soustavně" z paragrafu, který říká, že zneužitím významné tržní síly je soustavné porušování stanovených podmínek a pravidel.

Zpravodaj k novele Pavel Kováčik (KSČM) již dříve odmítl, že by změny byly přílepkem, tedy změnou nesouvisející se zákonem. "Byla to dohoda v podstatě všech klubů," řekl minulý týden ČTK. "Ten zákon musí dostat, řekněme, nějaké 'zuby'. Musí být skutečně účinný a tam jde o to, aby se maloobchodní řetězce chovaly podle toho, jak se chovají v zemi svých matek," dodal.

O osudu novely zákona o potravinách i s tzv. přílepkem, který se týká zákona o významné tržní síle, rozhodnou poslanci ve třetím čtení zřejmě v tomto či příštím týdnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK