Ceny ropy dnes kvůli vývoji na Ukrajině mírně rostou

12.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. května (ČTK) - Ceny ropy dnes na světových trzích rostou. Investoři se obávají případné eskalace ukrajinské krize a Evropská unie rozšířila sankce vůči některým Rusům a krymským firmám.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:30 SELČ vzrostla o 39 centů na 108,28 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 44 centů na 100,43 dolaru za barel.

Podle analytiků se zatím nezdá, že by ukrajinská krize přerušila dodávky energií z Ruska. Největší světový vývozce ropy, Saúdská Arábie, však dobrovolně přislíbil, že v případě nedostatku zvýší dodávky.

Proruští radikálové na východě Ukrajiny vyhlásili po separatistických víkendových referendech nezávislost Doněcké a Luhanské oblasti. Moskva oznámila, že výsledky respektuje, o jejich případném uznání ale Kreml zatím nehovoří.

Jen několik hodin po oznámení výsledků referenda vyhlásila Evropské unie novou etapu sankcí, které se dotknou 13 dalších osob a dvou společností spojených s ruskou anexí poloostrova Krym. Unie nyní kvůli Ukrajině uplatňuje sankce vůči více než šedesáti lidem.

"Zatím zde nejsou signály, že by byly přerušeny dodávky ropy z Ruska kvůli situaci na Ukrajině, trh je však nadále znepokojen při každé nové události, která se stane na Ukrajině," řekl agentuře Reuters k situaci na trhu obchodník Energy Management Institute Dominick Chirichella.

Růst ceny ropy zbrzdily zprávy z Libye. Západní ropná pole a ropovody v Libyi by se dnes večer měly znovu otevřít poté, co demonstranti ukončili blokádu důležité infrastruktury. Produkce ropy v Libyi by díky tomu mohla stoupnout až o 500.000 barelů denně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 108,28 107,89 New York - Nymex WTI červen 100,43 99,99

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK