Americké akcie v pondělí uzavřely na nových rekordních maximech

13.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. května (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech v pondělí opět posílily, a indexy Dow Jones a Standard & Poor's 500 tak uzavřely na nových rekordních maximech. Nárůstu amerických akcií nezabránilo ani přetrvávající napětí na Ukrajině.

Dow Jonesův index se zvýšil o 0,68 procenta na 16.695,47 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,97 procenta na 1896,65 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil dokonce o 1,77 procenta na 4143,86 bodu, napsala agentura Reuters.

Cena akcií internetové společnosti Twitter se zvýšila téměř o pět procent poté, co makléřská společnost SunTrust doporučila jejich nákup. Akcie mediální společnosti 21st Century Fox stouply o více než tři procenta díky zprávě o tom, že firma plánuje sloučení placených televizí Sky v Británii, Německu a Itálii.

Prudký nárůst zaznamenala cena akcií potravinářské společnosti Pinnacle Foods, kterou koupí konkurent Hillshire Brands za zhruba 6,6 miliardy dolarů (přes 130 miliard Kč). Akcie firmy Pinnacle stouply o 13 procent, společnost Hillshire však oslabila o tři procenta.

Na trhu přetrvávají obavy ohledně ukrajinské krize poté, co nedělní referenda v Doněcké a Luhanské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny vyzněly ve prospěch samostatnosti těchto regionů. Evropská unie v pondělí rozšířila sankce, které uvalila na Rusko za jeho postup vůči Ukrajině.

Na devizovém trhu se kurz eura vůči dolaru stabilizoval po propadu v závěru minulého týdne, za kterým stály výroky šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho o možném uvolňování měnové politiky v eurozóně. Jednotná evropská měna v pondělí zůstala vůči dolaru téměř beze změny na 1,3757 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK