UniCredit Bank v ČR a SR letos ve čtvrtletí se ziskem 993 mil. Kč

13.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Česká a slovenská UniCredit Bank vytvořila v prvním čtvrtletí čistý zisk 993 milionů korun. Konsolidovaný zisk meziročně vzrostl o 80 procent v porovnání s čtvrtletními výsledky UniCredit Bank Czech Republic loňského roku, informovala dnes banka ČTK. Celková aktiva banky stoupla meziročně o 59 procent na 498 miliard Kč, a to vlivem silného obchodního růstu, fúze české a slovenské UniCredit Bank a akvizici UniCredit Leasing v ČR a na Slovensku.

"Situace české ekonomiky se neustále zlepšuje. Tuzemské firmy začaly po dvou letech opět více investovat, aby byly nadále konkurenceschopné. I na Slovensku očekáváme zrychlování ekonomického růstu a postupnou realizaci nových či odložených investic. S ohledem na dokončenou akvizici společností UniCredit Leasing v ČR a na Slovensku vykazujeme poprvé konsolidované výsledky za první tři měsíce roku," komentoval čísla generální ředitel UniCredit Bank Jiří Kunert.

Provozní výnosy banky meziročně vzrostly o 67,4 procenta. Bez vlivu fúze činil nárůst v ČR 12 procent a 6,3 procenta na Slovensku. Úvěry klientům se ve srovnání s prvním čtvrtletím 2013 zvýšily o 68,5 procenta na 325,2 miliardy Kč, bez vlivu fúze v ČR o pět procent a v SR o 4,3 procenta. Vklady klientů meziročně vzrostly o 60,3 procenta na 307,2 miliardy korun, bez vlivu fúze v ČR o 23,3 procenta.

Čistý výnos z úroků UniCredit Bank se zvýšil na 2,419 miliardy Kč z 1,5 miliardy před rokem. Čisté výnosy z poplatků a provizí meziročně vzrostly o 301 milionů na 800 milionů Kč. Náklady na úvěrové riziko stouply na 546 milionů Kč ze 377 milionů Kč před rokem.

"I přes zvyšující se objem poskytnutých úvěrů, nadále postupujeme obezřetně v oblasti řízení rizik a kvality úvěrového portfolia. Bez vlivu fúze klesly meziročně náklady na úvěrové riziko o téměř šest procent. Nárůst klientských vkladů významně posiluje naši likviditní pozici," uvedl finanční ředitel banky Gregor Hofstaetter-Pobst.

Na základě strategického rozhodnutí skupiny UniCredit převzít leasingové společnosti do portfolia banky došlo v březnu 2014 k akvizici obou společností, a to UniCredit Leasing v ČR a UniCredit Leasing na Slovensku. Fúze UniCredit Bank Czech Republic a UniCredit Bank Slovakia byla dokončena k 1.prosinci 2013, účetně pak k 1. červenci 2013. UniCredit Bank činnost zahájila na českém trhu v listopadu 2007. Vznikla integrací HVB Bank a Živnostenské banky.

Celá italská bankovní skupina UniCredit se v prvním čtvrtletí vrátila k zisku, k čemuž jí pomohly zejména nižší výdaje na ztrátové úvěry. Čistý zisk činil 712 milionů eur (asi 19,5 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou téměř 15 miliard eur v předchozím čtvrtletí. Loni banka nečekaně vykázala ztrátu 14 miliard eur, což byla ze všech italských bank nejvyšší ztráta v historii. Důvodem byly masivní odpisy a rezervy na ztrátové úvěry, které UniCredit zaúčtovala právě ve čtvrtém čtvrtletí. Banka, která je podle majetku největší bankou v Itálii, se tak snažila očistit si účetní bilanci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK