Gazprom chce po Ukrajině za červnový plyn 1,66 miliardy dolarů

13.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 13. května (ČTK) - Ukrajina má za červnové dodávky zemního plynu od ruského Gazpromu zaplatit předem 1,66 miliardy dolarů (33 miliard Kč). Oznámil to dnes podle agentury Reuters mluvčí Gazpromu, který má monopol na vývoz suroviny z Ruska. Státem ovládaný ruský podnik již v pondělí potvrdil, že dodávky suroviny na Ukrajinu zastaví, pokud nedostane za červnový plyn zaplaceno předem.

Podmínky platby předem, se kterými Gazprom seznámil ukrajinskou státní energetickou společnost Naftogaz, se opírají o smluvní závazek dodávat Ukrajině 114 milionů krychlových metrů plynu denně, tedy celkově 3,4 miliardy krychlových metrů suroviny za měsíc.

"Vzhledem k počtu dní pracovního volna by Naftogaz tuto fakturu měl zaplatit do 2. června a počínaje 3. červnem bude podnik dostávat plyn... pouze v objemech, za které zaplatil," uvedl podle Reuters v dnešním prohlášení mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Při ceně 485 dolarů za 1000 krychlových metrů tak Ukrajina za očekávaný červnový odběr plynu podle něj musí zaplatit 1,658 miliardy USD. Naftogaz se k tomu odmítl vyjádřit.

Vitalij Markelov z vedení Gazpromu již dříve během dne sdělil, že Kyjev potřebuje víc plynu, aby se vyhnul problémům v zimě. V zásobníkách by prý měl mít celkově 18,5 miliardy krychlových metrů, dvojnásobek současného množství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK