ZEW: Důvěra v německou ekonomiku v květnu výrazně klesla

13.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. května (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v květnu pátý měsíc za sebou zhoršila. Dostala se tak na nejslabší úroveň za téměř jeden a půl roku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil mannheimský institut ZEW. Analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING uvedl, že k poklesu důvěry přispěly obavy ohledně ukrajinské krize.

Index ekonomické důvěry se v květnu propadl na 33,1 bodu z dubnových 43,2 bodu. Sestoupil tak na nejnižší úroveň od začátku loňského roku. Podle průzkumu agentury Reuters se přitom čekal mnohem mírnější pokles na zhruba 41 bodů.

Vývoj indexu signalizuje zpomalování růstu německé ekonomiky. "Údaje tento týden pravděpodobně ukážou, že německá ekonomika měla silný začátek roku a mezičtvrtletně stoupla o zhruba 0,7 procenta. Dnešní anketa však podporuje náš názor, že toto tempo růstu zřejmě nebude udržitelné," uvedla ekonomka Jessica Hindsová ze společnosti Capital Economics.

Německý statistický úřad ve čtvrtek zveřejní rychlý odhad vývoje hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí. Německá vláda v dubnu potvrdila, že v celém letošním roce počítá s růstem domácí ekonomiky o 1,8 procenta. V příštím roce by mělo tempo růstu podle vládní prognózy zrychlit na rovná dvě procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě, představuje hlavní motor hospodářského oživení v eurozóně a závisí na ní řada českých podniků.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK