Ruská ekonomika bude koncem čtvrtletí asi v recesi, říká ministr

13.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kaliningrad (Rusko) 13. května (ČTK) - Ruská ekonomika ve druhém čtvrtletí pravděpodobně opět klesne, takže země se dostane do hospodářské recese. Prohlásil to dnes ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev. Hrubý domácí produkt by mohl klesnout o nula až 0,1 procenta, v prvním kvartálu se mezičtvrtletně snížil o půl procenta, uvedl Uljukajev během návštěvy ruského Kaliningradu.

Podle ministra je tedy v Rusku možná technická hospodářská recese. Za tu se považuje pokles hrubého domácí produktu ve dvou po sobě následujících čtvrtletích.

Podobné varování zaznělo před týdnem i z ruského ministerstva financí. Odpovídá zároveň názoru Mezinárodního měnového fondu (MMF), který na konci dubna konstatoval, že Rusko už recesi zažívá.

Uljukajev, který v minulosti působil ve vedení ruské centrální banky, zároveň uvedl, že centrální banka by měla snížit svou klíčovou úrokovou sazbu, kterou kvůli slabému rublu a inflačním rizikům na konci dubna překvapivě zvýšila, a to na 7,5 procenta z předchozích sedmi procent. Banka tehdy zároveň upozornila, že snižování úroků v příštích měsících neplánuje.

Ministr uvedl, že by k tomuto kroku přistoupil na základě ekonomické situace a prognózy inflace, která Rusko trápí už delší dobu. Inflace v posledních měsících zrychlila kvůli oslabujícímu rublu. V letošním druhém pololetí by ale v souvislosti s úrodou, širší nabídkou ovoce a zeleniny a předpokládanému snížení cen potravin měla zpomalit.

Ministr očekává, že v květnu se bude míra inflace pohybovat na úrovni až 7,6 procenta. Centrální banka ji chce do konce tohoto roku dostat pod šest procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK