HDP v 1. čtvrtletí podle odhadů mezičtvrtletně klesl kvůli tabáku

13.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Tuzemská ekonomika v letošním 1. čtvrtletí podle odhadů analytiků oslovených dnes ČTK mezičtvrtletně klesla o zhruba 0,4 procenta. Důvodem ale není špatný vývoj ekonomiky, ale dopad efektu předzásobení obchodníků s tabákovými výrobky na konci loňského roku. Ten totiž přispěl ve 4. čtvrtletí roku 2013 k výraznému růstu ekonomiky. Meziročně by podle odhadu ekonomů měl HDP v letošním prvním čtvrtletí stoupnout o zhruba 2,2 procenta. První odhad o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 15. května.

Hrubý domácí produkt v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně stoupl o 1,2 procenta a proti předchozím třem měsícům se zvýšil o 1,8 procenta. Překvapivě dobrý výsledek byl přitom zkreslen právě jednorázovými položkami, jako bylo předzásobení tabákovými výrobky před letošním zvýšením spotřebních daní.

"Podle našich předpovědí rostla v prvním čtvrtletí letošního roku česká ekonomika tempem 2,1 procenta meziročně. Mezičtvrtletně však předpovídáme pokles o 0,3 procenta, zejména kvůli silnému poslednímu čtvrtletí loňského roku a efektu předzásobení obchodníků s tabákovými výrobky na konci roku," uvedl analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Mezičtvrtletní pokles o 0,5 procenta pak očekává analytik Komerční banky Jiří Škop. Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil dokonce očekává mezičtvrtletní pokles ekonomiky o 0,9 procenta. Škop ale zároveň upozornil, že lepším indikátorem stavu ekonomiky potvrzující současné oživení je hrubá přidaná hodnota. Ta by se měla v prvním čtvrtletí podle něj zvýšit o 0,7 procenta mezičtvrtletně.

Naopak podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška HDP podle všeho udržel mezičtvrtletní růst, když byl krátkodobý negativní efekt nižšího výběru spotřební daně z tabáku kompenzován dlouhodobějšími pozitivními vlivy z reálné ekonomiky. "Růst odhadujeme na 0,2 procenta mezičtvrtletně a na 2,7 procenta meziročně. K meziročnímu růstu zřejmě přispěly všechny hlavní složky poptávky, tedy soukromá spotřeba, investice firem i zahraniční obchod," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK