Prodej nových aut v Rusku v dubnu klesl o osm procent

13.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 13. května (ČTK) - Prodej nových osobních a lehkých užitkových aut v Rusku dál klesá. Poptávku snižuje hlavně pokles kurzu rublu a také slabá ekonomika, jejíž stav se zhoršuje po sankcích západních zemí vůči Rusku za jeho postup na Ukrajině. Podnikatelský svaz AEB dnes uvedl, že celkový prodej aut meziročně klesl o osm procent na 226.526 vozů. Prodej české Škody Auto naopak o tři procenta vzrostl.

"Po krátkém období oživení trh znovu klesá do negativního pásma," uvedl předseda výboru výrobců automobilů AEB Jörg Schreiber. "Je zřejmé, že nedávné zvýšení cen v důsledku slabého rublu si vybírá daň na spotřebitelské poptávce, která byla na počátku křehká," dodal. Prodej má podle něj zůstat slabý po celý rok.

Za první čtyři měsíce roku prodej aut klesl o čtyři procenta na 829.046 vozů.

Nejvíce aut prodala domácí automobilka AvtoVAZ. Její prodej však v únoru klesl o 16 procent a podíl na trhu se jí snížil na 16,3 procenta. Od počátku roku je prodej aut tohoto výrobce nižší o 15 procent. Německé skupině Volkswagen, jejíž součástí je i Škoda Auto, dubnový prodej klesl o deset procent.

Samotná Škoda prodala v dubnu 7724 vozů, což bylo o tři procenta více než před rokem. Její podíl na trhu mírně stoupl a dostal se na 3,4 procenta. Model Škody Octavia A7 obsadil mezi nejprodávanějšími vozy v Rusku 13. příčku.

V celém loňském roce automobilový trh v Rusku zaznamenal pokles o 5,5 procenta na 2,78 milionu. Zvrátil tak trend z předchozích tří let, kdy v procentním vyjádření rostl dvouciferným tempem. Svaz AEB předpokládá, že v letošním roce prodej klesne o 1,6 procenta na 2,73 na milionu vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK