Euro v reakci na horší statistiku z Německa oslabuje

13.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. května (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích klesá a během dne se vůči dolaru dostalo nejníže za poslední měsíc. Jednotnou evropskou měnu podkopala zpráva o poklesu podnikatelské nálady v Německu, tedy v největší evropské ekonomice. Ztráty ale euro z části smazalo po zveřejnění údajů o maloobchodních tržbách v USA.

Euro k dolaru během dne spadlo až na měsíční minimum 1,3700 USD. Kolem 16:30 SELČ vykazovalo pokles o 0,3 procenta na 1,3721 USD, zatímco dolar k jenu téměř 0,1 procenta přidával a nacházel se na 102,20 JPY.

Německý institut ZEW dnes uvedl, že důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku v květnu klesla na nejslabší úroveň za téměř rok a půl. Americké ministerstvo obchodu pak ale oznámilo, že maloobchodní tržby v USA v dubnu stouply o 0,1 procenta, zatímco ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali nárůst o 0,4 procenta.

Někteří investoři začali intenzivněji prodávat euro kvůli spekulacím, že Evropská centrální banka (ECB) příští měsíc uvolní svou měnovou politiku. Tlak na výprodej eura dnes vytvářely i nepotvrzené zprávy, že německá centrální banka by podpořila kroky v podobě záporných úrokových sazeb u bankovních vkladů a nákupy balíků bankovních úvěrů ze strany ECB, pokud by bylo nutné podpořit inflaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK