Ropa kvůli Libyi a Ukrajině zdražuje, Brent je skoro za 109 USD

13.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. května (ČTK) - Ropa dnes na světových trzích mírně zdražuje, k hlavním důvodům patří pochybnosti, zda se Libyi podaří relativně rychle obnovit vývoz suroviny. Trh se také obává dalších sankcí, které chtějí na Rusko kvůli jeho postupu vůči Ukrajině uvalit západní země. Severomořská ropa Brent se tak vyšplhala k hranici 109 dolarů.

Krátce po 17:00 se Brent pohyboval kolem 108,75 USD za barel a vykazoval nárůst o více než 30 centů. Americká lehká ropa WTI přidávala asi 70 centů na zhruba 101,30 dolaru za barel.

Libye v pondělí uvedla, že je připravena otevřít ropná pole a ropovody na západě země, které byly od března kvůli blokádám demonstrantů zavřené. Těžba ropy by díky tomu měla stoupnout až o 500.000 barelů denně. Dnes ale těžba činila jen 235.000 barelů denně a načasování obnovení těžby na třech velkých polích na západě stále zůstává nejisté.

Proruští radikálové vyhlásili v pondělí na základě separatistických referend nezávislost Doněcké a Luhanské oblasti na Ukrajině. Doněcký vůdce Denis Pušilin zároveň vyzval Moskvu, aby zvážila přijetí Doněcka do Ruské federace. Moskva je zatím zdrženlivá v uznání referenda, podle analytiků se ale zdá, že chce využít výsledky sporných referend ke zvýšení tlaku na Kyjev, aby jednal s rebely v regionech. Evropská unie po výsledcích referend zavedla další sankce vůči Rusku.

Podle analytiků se zatím nezdá, že by ukrajinská krize přerušila dodávky energií z Ruska. Největší světový vývozce ropy, Saúdská Arábie, však dobrovolně přislíbil, že v případě nedostatku zvýší dodávky. Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) dnes oznámil, že se agentura zatím nechystá kvůli napětí s Ruskem uvolnit nouzové zásoby ropy.

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dnes mírně zvýšila odhad poptávky po ropě na letošní rok o 110.000 barelů na 29,76 milionů barelů denně. Uvedla však, že současná úroveň těžby je schopná uspokojit poptávku, což podle agentury Reuters naznačuje, že OPEC v červnu zřejmě své těžební limity nezmění.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 108,75 108,41 New York - Nymex WTI červen 101,29 100,59

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK