Průmyslová výroba v eurozóně po únorovém oživení v březnu klesla

14.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. května (ČTK) - Průmyslová výroba v eurozóně po únorovém oživení v březnu klesla o 0,3 procenta. V celé Evropské unii se meziměsíčně snížila o 0,2 procenta, oznámil dnes statistický úřad Evropské unie Eurostat. Pokles v meziměsíčním srovnání se podle agentury Reuters zhruba očekával. Překvapením je však snížení výroby v zemích eura ve srovnání s loňským březnem.

Meziročně průmyslová výroba v eurozóně klesla o 0,1 procenta. Analytici přitom očekávali, že se zvýší o procento. Podle Eurostatu jde o první meziroční pokles výroby od loňského srpna. Zapříčinilo ho především prudké snížení produkce energií, která v březnu klesala čtvrtý měsíc v řadě a snížila se o 11,6 procenta. Je to pro ni největší meziroční propad od dubna 2009.

Ve všech 28 státech Evropské unie se ale průmyslová výroba v březnu meziročně zvýšila, a to půl procenta. Nejvýraznější meziroční nárůst produkce zaznamenalo s 13,5 procenty Lucembursko. V České republice stouplo meziroční tempo růstu výroby na 7,2 procenta z únorových 6,7 procenta.

Eurostat ve čtvrtek zveřejní rychlý odhad vývoje ekonomiky za první čtvrtletí v eurozóně i celé Evropské unii. Trhy čekají, že ekonomika eurozóny mezičtvrtletně zrychlila tempo růstu na 0,4 procenta z 0,3 procenta v předešlém kvartálu. Bylo by to nejrychlejší tempo růstu za tři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK