Reuters: ECB chystá balík snižování sazeb a podpory úvěrů firmám

14.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 14. května (ČTK) - Evropská centrální banka (ECB) připravuje na své červnové zasedání balík opatření, která zahrnují možné snížení všech jejích úrokových sazeb a kroky na podporu poskytování úvěrů malým a středním firmám. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na nejmenované zdroje.

Případné snížení všech úrokových sazeb by znamenalo, že do záporných hodnot se vůbec poprvé dostane jednodenní depozitní sazba, která je nyní na nule. ECB by tak mohla vybírat od bank peníze za to, že si u ní na noc uloží finanční prostředky. Komerční banky by to teoreticky mohlo povzbudit k poskytování úvěrů v eurozóně. Analytici si podle Reuters ale nejsou jisti, jak budou finanční ústavy reagovat.

Červnové snížení sazeb je "víceméně hotová věc", řekl Reuters jeden z pěti zdrojů, které si přály zůstat v anonymitě. "Bude to první velká centrální banka, která přikročí k záporné depozitní sazbě. Mohlo by to pohnout směnným kurzem," uvedl další zdroj. Snížení by podle nich mohlo být o 0,1 až 0,2 procentního bodu, a to pravděpodobně u všech tří sazeb ECB. Základní úroková sazba je v současnosti na rekordním minimu 0,25 procenta.

Podobně člen výkonného vedení ECB Peter Praet mezitím německému týdeníku Die Zeit sdělil, že centrální banka by mohla snížit depozitní sazbu do záporných hodnot. Stát by se tak prý mohlo v rámci balíku nových opatření, ve kterém může být i nabídka cílených levných úvěrů (LTRO), nástroje, jenž by měl ve výsledku podpořit banky k poskytování úvěrů.

Výbor ECB bude o měnové politice rozhodovat 5. června. Šéf ECB Mario Draghi minulý týden naznačil, že ECB by příští měsíc mohla přikročit k novým opatřením na podporu ekonomiky, její činitelé se ale nejdřív chtějí podívat na aktualizované hospodářské prognózy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK