Britská centrální banka zlepšila odhad růstu ekonomiky

14.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. května (ČTK) - Britská centrální banka dnes zlepšila odhad růstu tamní ekonomiky na příští rok. Zatímco dosud počítala s růstem o 2,7 procenta, nyní čeká zrychlení tempa na 2,9 procenta. Bank of England rovněž signalizovala, že nebude spěchat se zvyšováním základních úrokových sazeb.

Banka potvrdila, že letos by se mělo tempo hospodářského růstu zdvojnásobit na 3,4 procenta z loňských 1,7 procenta. Upozornila však, že britská ekonomika se teprve "začíná vracet k normálu".

Centrální banka tento měsíc ponechala svou hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Guvernér centrální banky Mark Carney dnes řekl, že ekonomika se přiblížila bodu, kdy bude nutné úroky zvýšit. Sazby by ale podle něj mohly ještě určitou dobu zůstat na rekordních minimech a jejich případné zvyšování bude postupné.

Carneyho výroky podle serveru BBC podkopaly očekávání některých analytiků, že banka by mohla úrokové sazby zvýšit už letos. Kurz libry k dolaru se po zprávě centrální banky propadl na měsíční minimum.

Britský institut pro ekonomický a sociální výzkum NIESR minulý týden uvedl, že ekonomická aktivita v Británii by se měla v nejbližší době dostat nad úroveň ze začátku roku 2008, tedy na hodnoty před příchodem finanční krize. Na konci dubna se podle institutu nacházela méně než 0,2 procenta pod touto úrovní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK