Medveděv: Rusko je ochotno jednat s Kyjevem o ceně plynu

14.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. května (ČTK) - Rusko je připraveno jednat s Ukrajinou o ceně a podmínkách dodávek plynu, pokud Kyjev splatí společnosti Gazprom alespoň část svého dluhu za dosavadní dodávky. Řekl to dnes ruský premiér Dmitrij Medveděv. Ukrajina zase podmiňuje splacení dluhu snížením ceny ruského plynu na původně dohodnutou úroveň.

"Nikdo nikdy neřekl: předejte nám ihned čtyři miliardy dolarů; spíše (jsme říkali) ukažte ochotu jednat... Splacení části (dluhu) je minimální požadavek pro obnovení jednání," řekl podle agentury Reuters Medveděv. Celkový dluh Kyjeva za dodaný plyn nyní dosahuje 3,5 miliardy USD (asi 70 miliard Kč).

Medveděv výslovně potvrdil, že Moskva je ochotna jednat i o ceně, kterou Rusko Ukrajině po vypuknutí politického konfliktu mezi oběma zeměmi prudce zvýšilo. "Je to samozřejmě možné. Je to jedna z otázek pro jednání," řekl předseda ruské vlády.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v úterý v Bruselu řekl, že Kyjev je připraven urychleně zaplatit Gazpromu své nedoplatky. Podmínkou Kyjeva ale je, že Rusové uznají původní cenu 268,5 dolaru za tisíc metrů krychlových, kterou Moskva s Kyjevem dohodla v rámci loňské smlouvy o ekonomické spolupráci. Gazprom nyní požaduje za plyn od Ukrajiny 485 dolarů za tisíc kubíků.

Gazprom v úterý sdělil, že Ukrajina má za červnové dodávky zemního plynu zaplatit předem 1,66 miliardy dolarů (33 miliard Kč). Státem ovládaný Gazprom již v pondělí pohrozil, že dodávky suroviny na Ukrajinu zastaví, pokud nedostane za červnový plyn zaplaceno předem. Ukrajina platby předem za současnou cenu odmítá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK