Analytik:Investice Nexenu by výrazně pomohla zaměstnanosti v ČR

14.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Až čtyřicetimiliardová investice jihokorejského výrobce pneumatik Nexen do nové továrny na Žatecku by výrazně pomohla snížit vysokou nezaměstnanost v regionu. Navíc by snížila závislost hospodářského růstu ČR na vývozu, znamenala by vyšší daňové příjmy pro stát a mohla by přilákat další zahraniční investory. ČTK to dnes řekl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Zastupitelé Ústeckého kraje dnes na mimořádném zasedání schválili prodej pozemku Nexenu.

Pokud Korejci projekt uskuteční, stal by se jednou z největších zahraničních investic. Počáteční hodnota by měla být 22,8 miliardy korun, za které chce firma postavit v průmyslové zóně Triangle na Žatecku továrnu, kde zaměstná zhruba tisíc lidí. Pokud se jí bude obchodně dařit, počet pracovních míst se může zvýšit až na 2300, uvedli dnes zastupitelé. Celkově by hodnota investice mohla v budoucnu vzrůst až na 40 miliard Kč, čím by se stala největší takovou v ČR. Ústecký kraj má nejvyšší nezaměstnanost v ČR, v dubnu zde bylo bez práce 64.820 lidí.

"Tisíc pracovních míst by bylo zásadním příspěvkem ke snížení nezaměstnanosti v této oblasti," uvedl Marek s tím, že na podobně velikou investici se váže celá řada dalších zakázek pro firmy, které by korejskému investorovi dodávaly zboží či služby. "Takže ve výsledku by ten výsledek byl ekonomický efekt výrazně vyšší, než jen hodnota samotné investice, respektive produkce té továrny," poznamenal.

Pro českou ekonomiku, která dlouho postrádala výraznější investiční impulz, by byl podle Marka vznik nové továrny vítaný. "Pomohl by rozložit faktory hospodářského růstu tak, aby to celé neviselo jen na zahraničním obchodu, ale aby k tomu začaly výrazněji přispívat i domácí složky," řekl Marek. Investice by přinesla i vyšší daňové příjmy pro stát. Zároveň by mohla být pozitivní signálem směrem k zahraničním investorům uvažujícím o investici ve střední Evropě, míní Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK