Rusko čeká letos rozpočtový přebytek 0,5 procenta HDP

14.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. května (ČTK) - Rusko v letošním roce vykáže přebytek federálního rozpočtu 0,5 procenta hrubého domácího produktu. Vyplývá to z nejnovějšího odhadu ruského ministerstva hospodářství. Dosavadní plány přitom počítají letos se schodkem.

Nový odhad rozpočtového deficitu je součástí nejnovější oficiální střednědobé hospodářské prognózy, která má být předložena ve čtvrtek vládě, uvedla agentura Reuters.

Podle dosavadního plánu má rozpočet letos skončit naopak ve schodku 0,5 procenta HDP. Nicméně úředníci ministerstva financí již dříve několikrát uvedli, že rozpočet zřejmě bude letos vyrovnaný nebo vykáže mírný přebytek.

Náměstek ministra financí Sergej Storčak v úterý oznámil, že Rusko si letos nebude půjčovat na zahraničních trzích a půjčky na domácím trhu budou výrazně nižší, než bylo plánováno. Rusko si letos chtělo v zahraničí půjčit zhruba sedm miliard USD (140,2 miliardy Kč). Rusko si podle Storčaka nebude muset půjčovat, protože rozpočtové příjmy budou vyšší díky slabšímu rublu a vysoký cenám ropy.

V dalších letech však má ruský rozpočet podle nové prognózy opět vykázat deficit. V letech 2015 a 2016 by se měl schodek pohybovat od 0,4 procenta po jedno procento HDP, v závislosti na ekonomické situaci. Současné prognózy počítají s deficitem jedno procento HDP v roce 2015 a 0,6 procenta v roce 2016. V roce 2017 se má deficit podle nového odhadu pohybovat v rozmezí od 0,8 procenta po 1,8 procenta HDP.

"Rozpočtový systém se vyznačuje vysokou stabilitou a rovnováhou," uvedl tiskový úřad vlády v prohlášení zveřejněném spolu s údaji o nové prognóze rozpočtu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK