ČSÚ dnes zveřejní první odhad vývoje ekonomiky v prvním čtvrtletí

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní předběžný odhad vývoje ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí. Podle odhadů analytiků hrubý domácí produkt mezičtvrtletně klesl o zhruba 0,4 procenta. Důvodem ale není špatný vývoj ekonomiky, ale dopad efektu předzásobení obchodníků s tabákovými výrobky na konci loňského roku. Meziročně ekonomové očekávají v prvním čtvrtletí růst ekonomiky o přibližně 2,2 procenta.

"Podle našich předpovědí rostla v prvním čtvrtletí letošního roku česká ekonomika tempem 2,1 procenta meziročně. Mezičtvrtletně však předpovídáme pokles o 0,3 procenta, zejména kvůli silnému poslednímu čtvrtletí loňského roku a efektu předzásobení obchodníků s tabákovými výrobky na konci roku," uvedl například analytik GE Money Bank Petr Gapko. Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil například očekává mezičtvrtletní pokles ekonomiky o 0,9 procenta.

Hrubý domácí produkt v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně stoupl o 1,2 procenta a proti předchozím třem měsícům se zvýšil o 1,8 procenta. Překvapivě dobrý výsledek byl přitom zkreslen právě jednorázovými položkami, jako bylo předzásobení tabákovými výrobky před letošním zvýšením spotřebních daní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK