Japonská ekonomika rostla nejrychleji za více než 2 roky

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. května (ČTK) - Japonská ekonomika rostla v prvním čtvrtletí nejrychleji za více než dva roky. Ekonomiku podpořily nákupy spotřebitelů před očekávaným zvýšením prodejní daně a firemní investice. Japonská vláda dnes oznámila, že hrubý domácí produkt v období leden až březen vrostl podle předběžných údajů v celoročním přepočtu o 5,9 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters čekali zvýšení HDP o 4,2 procenta. Růst byl nejrychlejší od třetího čtvrtletí 2011, kdy ekonomika oživovala po zemětřesení a jaderném neštěstí. Růst zaznamenalo Japonsko již šesté čtvrtletí za sebou.

Kapitálové výdaje v prvních třech měsících nového roku rostly nejrychleji za více než dva roky. To naznačuje, že ekonomika by mohla rychle oživit po očekávaného poklesu výdajů spotřebitelů způsobeném růstem prodejní daně od dubna. Firemní investice totiž obvykle spustí tvorbu nových pracovních míst a růst mezd.

"Očekáváme, že ekonomika klesne za duben až červen v celoročním přepočtu o zhruba pět procent, avšak pravděpodobně vzroste zhruba o dvě procenta za červenec až září," uvedl ekonom NLI Research Institute Taro Saito. "Ekonomika by se měla vrátit k mírnému růstu po dočasném stažení, které je v souladu se scénářem Bank of Japan."

Mezičtvrtletně ekonomika vzrostla o 1,5 procenta. Analytici čekali zvýšení o jedno procento. Soukromá spotřeba, která tvoří zhruba 60 procent ekonomiky, stoupla ve srovnání s předchozím kvartálem o 2,1 procenta. To je nejvíce od prvního čtvrtletí 1997, tedy od předchozího posledního zvýšení prodejní daně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK