Slovenská ekonomika v 1. čtvrtletí zrychlila růst na 2,4 procenta

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. května (ČTK) - Slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí zrychlila tempo meziročního růstu na 2,4 procenta z 1,5 procenta v posledním kvartálu loňska. Uvedl to dnes tamní statistický úřad. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt (HDP) země po očištění o sezonní vlivy vzrostl v úvodu letošního roku o 0,6 procenta ve srovnání se zpřesněným růstem o 0,5 procenta ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku.

Hospodářství Slovenska rostlo rychleji, než předpokládali analytici. Ekonomové v průměru očekávali, že HDP v prvním čtvrtletí meziročně vzroste o 1,6 procenta.

Důvody rychlejšího růstu exportně orientované ekonomiky v letošním roce slovenští statistici neuvedli, podrobnější údaje zveřejní začátkem června.

Rychlejší tempo hospodářského růstu Slovenska přispělo v prvním čtvrtletí ke zvýšení zaměstnanosti, která proti stejnému období minulého roku stoupla o půl procenta.

Slovenská centrální banka (NBS) letos v březnu mírně zvýšila výhled letošního růstu HDP země na 2,4 procenta z předchozích 2,3 procenta. NBS ve své prognóze počítá s oživováním ekonomik hlavních obchodních partnerů Slovenska. Nadále předpokládá, že hlavním zdrojem slovenského hospodářského růstu bude export.

boa šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK