Inflace v eurozóně v dubnu zrychlila na 0,7 pct., potvrdila data

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. května (ČTK) - Meziroční míra inflace v zemích platících eurem v dubnu stoupla na 0,7 procenta z březnových 0,5 procenta. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat, který tak potvrdil rychlý odhad z konce dubna. Březnová půlprocentní hodnota byla tehdy minimem od listopadu 2009. Růst spotřebitelských cen v dubnu zrychlil i v celé Evropské unii. Meziroční míra inflace zde stoupla na 0,8 procenta z 0,6 procenta v předešlém měsíci.

Hlavní podíl na zrychlení inflace v eurozóně měl nárůst cen v některých službách a v kategorii tabákových výrobků. Naopak pokles cen pohonných hmot, telekomunikačních služeb a zeleniny inflaci stahoval dolů.

Největší meziroční zvýšení spotřebitelských cen zaznamenalo Rakousko, Rumunsko, Finsko a Německo. Meziročně naopak spotřebitelské ceny klesly v Řecku, Bulharsku, na Kypru, v Maďarsku či na Slovensku.

Inflace v eurozóně se už nějakou dobu nachází hluboko pod dvouprocentní hranicí, kterou Evropská centrální banka (ECB) stanovila jako strop cenové stability. Pomalý růst spotřebitelských cen vytváří tlak na další uvolňování měnové politiky ze strany ECB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK