Řecká ekonomika ve čtvrtletí klesla nejpomaleji za čtyři roky

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 15. května (ČTK) - Řecká ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně klesla o 1,1 procenta. Je to nejpomalejší tempo poklesu od začátku roku 2010, kdy se země ocitla na pokraji státního bankrotu a musela požádat o mezinárodní finanční pomoc, napsala agentura Reuters. Dnešní předběžné údaje Eurostatu o vývoji řeckého hrubého domácího produktu jsou zároveň lepší než očekávání analytiků. Ti v průzkumu Reuters očekávali pokles o 1,5 procenta.

V loňském posledním čtvrtletí řecký hrubý domácí produkt (HDP) klesal meziročně o 2,3 procenta. Začátek letošního roku je tak čtvrtým následujícím čtvrtletím, ve kterém pokles ekonomiky zpomaloval. Země a její mezinárodní věřitelé Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) předpokládají, že řecká ekonomika se letos po šesti letech dostane z recese a za celý rok vzroste o 0,6 procenta.

Většina zemí měří výkon svých ekonomik na základě sezonně očištěných dat o mezičtvrtletním vývoji HDP. Řecko tato data nezveřejňuje, napsal Reuters. Dnešní předběžný údaj, který zveřejnil Eurostat, je postaven na sezonně neočištěných datech.

Řecká vláda je od května 2010 zcela závislá na záchranných úvěrech od MMF a EU, jejichž celková hodnota dosahuje 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Výměnou za to však musela slíbit přísná úsporná opatření, která podle některých názorů dál podkopávají ekonomické oživení.

Hospodářská recese, kterou země zažívá, je nejhlubší a nejdéle trvající recesí v mírovém období jejích dějin. Loni řecká ekonomika podle tamních statistiků klesla o 3,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK