Analytici: I přes stagnaci čeká ekonomiku letos solidní růst

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - I když tuzemská ekonomika v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně stagnovala, za celý letošní rok by měla podle odhadů analytiků růst zhruba dvouprocentním tempem. Výsledek ve čtvrtletí byl totiž ovlivněn předzásobením cigaretami na konci loňského roku.

Podle dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu ekonomika v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně stagnovala, meziročně stoupla o dvě procenta. "Rychleji naposledy rostl HDP ve druhém čtvrtletí 2011," upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

"Česká ekonomika potvrdila zlepšující se kondici a svým meziročním růstem obnovila proces dohánění většiny západoevropských ekonomik," doplnil hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Mezičtvrtletní stagnace je podle vysvětlitelná mimořádným výběrem spotřební daně v předchozím období a nevytváří nejistotu ohledně skutečného oživení.

Zároveň ale upozornil, že ČSÚ zřejmě zřejmě revidoval předchozí údaje. "Meziroční růst by měl při mezičtvrtletní stagnaci dosáhnout 2,5 procenta, což značí, že předchozí období byla revidována o půl procentního bodu směrem dolů. Tato změna je pro nás důvodem, že zřejmě ponecháme letošní výhled HDP na úrovni 2,5 procenta," uvedl. Za celý rok by se měl HDP podle něj zvýšit o 2,4 procenta.

Česko se v mezinárodním srovnání meziročního růstu ekonomiky drží podle Marka uprostřed peletonu. "Naši hlavní obchodní partneři rostou podobným tempem," uvedl. V Německu se HDP zvýšil o 2,3 procenta, na Slovensku o 2,4 procenta. Růst maďarské ekonomiky akceleroval na 3,5 procenta. Jen pomalým tempem rostou ekonomiky Francie (0,8 procenta) a Rakouska (0,4 procenta). Meziroční růst HDP eurozóny zrychlil na 0,9 procenta HDP. Nizozemský HDP dokonce klesl, dodal.

Letos by podle analytika Home Credit Michala Kozuba měly přijít ještě lepší výsledky z ekonomiky. "Další čtvrtletí by mohlo přinést silný výsledek, který by se mohl blížit hranici až 2,5 procenta. Prozatím totiž nejsou vidět velké bariéry, které by ekonomiku brzdily. Průmysl má dostatek zakázek, a překvapivě i stavebnictví zažívá sporadické zlepšení," uvedl.

Přestože prozatím není známa přesná struktura růstu HDP, z prvních komentářů ČSÚ je podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové patrné, že česká ekonomika zažívá oživení, které je taženo zejména průmyslem. "Solidní růst ekonomiky v prvním čtvrtletí bezpochyby podpořilo nezvykle teplé počasí, ze kterého by mělo profitovat především stavebnictví," uvedl analytik České spořitelny Jan Šedina. Ten za celý rok čeká růst o dvě procenta.

"Dnes zveřejněné údaje se samozřejmě můžou ještě změnit, protože revize předběžného odhadu bývají časté a velké," upozornil ale analytik Raiffeisenbank Václav Franče. Zpřesněné údaje se strukturou vývoje ekonomiky vydá Český statistický úřad 4. června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK