Ekonomika ve čtvrtletí stagnovala, za celý rok bude prý ale růst

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. května (ČTK) - Tuzemská ekonomika v prvním čtvrtletní ve srovnání s předchozím čtvrtletím stagnovala, meziročně stoupla o dvě procenta. V předběžném odhadu to dnes uvedl Český statistický úřad. Mezičtvrtletní výsledek byl ovlivněn tím, že obchodníci se koncem loňského roku předzásobili tabákovými výrobky před růstem spotřebních daní od počátku letošního roku. Podle analytiků i přes mezičtvrtletní stagnaci letos HDP vzroste zhruba o dvě procenta.

O meziroční růst ekonomiky se zasloužil zejména zpracovatelský průmysl, který těžil z nízkého loňského srovnávacího základu a rostoucí tuzemské i zahraniční poptávky.

Mezičtvrtletní stagnace sice podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho nevypadá jako dobrý výsledek, ale opak je pravdou. "Vzhledem k tomu, že HDP ve čtvrtém čtvrtletí byl výrazně jednorázově nadhodnocen, tak jsme se obávali korekce a hlubšího propadu. To se naštěstí nepotvrdilo. Výsledek naopak ukazuje na pokračování slušného růstu," uvedl.

Další čtvrtletí by podle analytika Home Credit Michala Kozuba mohlo přinést silný výsledek, blížící se až 2,5 procenta. "Prozatím totiž nejsou vidět velké bariéry, které by ekonomiku brzdily. Průmysl má dostatek zakázek, a překvapivě i stavebnictví zažívá sporadické zlepšení," uvedl.

Podle analytičky Komerční banky Jany Steckerové je patrné, že česká ekonomika zažívá oživení, které je taženo zejména průmyslem. Analytik České spořitelny Jan Šedina za celý rok čeká růst o dvě procenta.

Česko se v mezinárodním srovnání drží podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka uprostřed pelotonu. "Naši hlavní obchodní partneři rostou podobným tempem," uvedl. V Německu se HDP zvýšil o 2,3 procenta, na Slovensku o 2,4 procenta a růst maďarské ekonomiky byl 3,5 procenta. Pomalým tempem rostou ekonomiky Francie (0,8 procenta) a Rakouska (0,4 procenta). Meziroční růst HDP eurozóny zrychlil na 0,9 procenta.

Zpřesněné údaje o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad 4. června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK