Euro prohloubilo ztráty k dolaru, trh zvyšuje sázky na krok ECB

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. května (ČTK) - Euro během dne na devizových trzích prohloubilo ztráty k dolaru a japonskému jenu a dostalo se vůči těmto měnám až na nejnižší hodnotu za 11 týdnů. Nevýrazný růst ekonomiky eurozóny a data o inflaci podpořily očekávání, že Evropská centrální banka (ECB) na svém červnovém zasedání uvolní měnovou politiku. Dolar později podkopala překvapivě špatná zpráva z amerického průmyslu.

Euro k dolaru během dne kleslo až o téměř půl procenta na 1,3647 USD, což bylo nejníže od 27. února. Později se ale vzpamatovalo a kolem 17:30 SELČ stagnovalo na úrovni 1,3719 USD. K japonskému jenu euro oslabilo v podobném rozsahu na 139,02 JPY, kolem 17:30 SELČ k němu ztrácelo asi 0,4 procenta na 139,07 JPY.

Rychlý odhad statistického úřadu Eurostat dnes ukázal, že ekonomika eurozóny v letošním prvním čtvrtletí stoupla jen o 0,2 procenta, což je stejným tempem jako v loňském čtvrtém kvartálu a výrazně pomaleji, než čekali analytici. Představitel ECB Yves Mersch mezitím prohlásil, že ECB má ve svém arzenálu mimo jiné i zápornou sazbu na bankovní vklady a další opatření.

"Investoři se u eura připravují na červnový krok ECB. Jsou zde náznaky, že ECB je připravena jednat," řekl agentuře Reuters analytik Mark McCormick ze společnosti Crédit Agricole Corporate & Investment Bank v New Yorku.

Neuspokojivé údaje z amerického průmyslu a data o náladě developerů pak posílily názor, že největší světová ekonomika ztrácí na síle. To by podle analytiků zbrzdilo případný plán tamní centrální banky (Fed) zvýšit úrokové sazby.

Průmyslová výroba v USA po dvou měsících silného růstu v dubnu překvapivě klesla. Snížila se zároveň produkce klíčového zpracovatelského sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK