Americké akcie po zprávách z ekonomiky výrazně klesají

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. května (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes druhý den za sebou klesají. Trh podkopaly neuspokojivé zprávy z americké ekonomiky a nečekaně špatné hospodářské výsledky některých firem včetně amerického řetězce Wal-Mart Stores.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) odepisoval zhruba 1,1 procenta na 16.427 bodů. Širší index S&P 500 ztrácel 1,2 procenta na 1867 bodů, zatímco index technologického trhu oslaboval o 1,3 procenta na 4048 bodů.

Akcie řetězce Wal-Mart, který je největší maloobchodní společností světa, klesaly o skoro dvě procenta. Firma totiž oznámila, že jí čtvrtletní tržby stouply nejméně za pět let, a výhled zisku na druhé čtvrtletí nedosáhl na odhady analytiků.

Klesají rovněž akcie firem, které investoři v minulosti nakupovali s vidinou slušných výnosů. Index Nasdaq pro odvětví biotechnologií odepsal 1,8 procenta a například akcie Facebooku vykazovaly pokles o téměř dvě procenta.

Americká vládní data dnes ukázala, že počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden v USA klesl na nejnižší úroveň za sedm let. Průmyslová výroba se ale v dubnu po dvou měsících silného růstu překvapivě propadla, a to o 0,6 procenta. Bylo to nejvíce od srpna 2012.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK