MF nabídne od 19. května do 4. června spořicí dluhopisy

16.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Ministerstvo financí bude od pondělí 19. května do 4. června nabízet v rámci jarní emise spořicí státní dluhopisy. Uvedlo to dnes ministerstvo a dodalo, že upisovací období může zkrátit. Objem emise úřad neuvedl s tím, že čeká na reakci trhu. Dluhopisy jsou pro občany Česka i cizince. Koupit je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

Dluhopisy bude možné objednat na téměř 900 pobočkách České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky po celé České republice. Přes pobočky České počty na rozdíl od předchozích emisí nelze dluhopisy objednat.

MF nabízí tři typy spořicích dluhopisů, dva jsou známy z předchozích let. Jde o pětiletý reinvestiční s průměrným ročním výnosem necelá dvě procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Novinkou v nabídce je variabilně úročený dluhopis, který je vhodný zejména pro ty investory, kteří očekávají v následujících letech růst krátkodobých úrokových sazeb. Výnos u něj je určen pohyblivou úrokovou sazbou, která bude stanovena jako průměrná referenční úroková sazba šestiměsíční úrokové sazby Pribor. K tomu bude připočtena marže, která postupně bude narůstat.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude nyní. Maximální počet kusů dluhopisů, které může jedna osoba celkem během upisovacího období získat, bude v případě reinvestičního a variabilního dluhopisu jeden milion korun. V případě protiinflačního dluhopisu to je 50 milionů korun.

Loni si MF půjčilo ve dvou emisích spořicích státních dluhopisů 38,8 miliardy korun. Podle Strategie financování a řízení státního dluhu pro letošní rok počítá ministerstvo s vydáním spořicích dluhopisů v letech 2014 až 2016 za deset až 50 miliard korun ročně v závislosti na poptávce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK