Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 1,8 procenta na 987 bodů

16.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. května (ČTK) - Akcie na pražské burze za uplynulý týden klesly o 1,8 procenta na 986,5 bodu. Největší ztráty zaznamenaly cenné papíry bankovní skupiny Erste Group, nejvíce posílily akcie pojišťovací skupiny VIG . Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie klesly o 0,6 procenta.

"V uplynulém týdnu se dění na Ukrajině již dostalo spíše do pozadí investorského zájmu, a to i přes další eskalaci. Investoři se zaměřili na makroekonomická data, která zprvu působila pozitivně, ale následná špatná čísla o americké průmyslové produkci obrátila americké trhy do záporných hodnot. Před tímto obratem ale americké trhy dosahovaly na nová historická maxima," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií pražské burzy byla Erste Group s poklesem o 5,5 procenta na 621 Kč. Za poklesem nebyla žádná konkrétní zpráva týkající se samotné společnosti, banka jen následovala negativní vývoj celého bankovního sektoru.

Naopak nejlépe se dařilo akciím pojišťovací skupiny VIG, které přidaly 1,4 procenta na 1050 Kč. Také zde nebyla jakákoliv zásadní zpráva. "Vývoj přičítáme spíše technice," upozornil analytik.

Investoři budou příští týden nadále sledovat dění na Ukrajině. Nicméně Vaníček neočekává již výraznější dopad na trhy, pokud nedojde na silnější ekonomické restrikce či k otevřené vojenské akci Ruska. Sledovat se dále bude zápis ze zasedání americké centrální banky Fed.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK