Americké akcie se po dvou dnech poklesu stabilizovaly

16.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. května (ČTK) - Americké akcie se po dvou dnech poklesu během úvodní části dnešního obchodování stabilizovaly, za celý týden ale hlavní indexy zaznamenávají zřetelné ztráty. Investoři reagují na firemní zprávy a zabývají se přesuny ve svých portfoliích. Dál se všeobecně prodávají akcie menších firem.

Dow Jonesův index byl kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) proti čtvrtku beze změny na 16.446 bodech. Širší index Standard & Poor's 500 nepatrně získával na 1871 bodů. Index technologického trhu Nasdaq asi 0,2 procenta ztrácel a byl na zhruba 4060 bodech.

Ve čtvrtek Dow Jones a S&P 500 zaznamenaly největší propad za více než měsíc. Pod tlakem jsou zejména malé a střední firmy, jejichž index Russell 2000 proti březnovému rekordu ztrácí asi deset procent. To podle analytiků vyvolává obavy o vývoj širšího trhu.

Akcie některých větších firem díky příznivým výsledkům výrazně rostly, zejména maloobchodní společnosti J.C. Penney a Nordstrom. Akcie automobilky General Motors zpočátku klesly až o dvě procenta po zprávě, že vláda oznámí sankce za její opožděné stažení vozů do servisů; po oznámení pokuty 35 milion dolarů (asi 700 milionů Kč) ale kurz GM oživil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK