Akcie v USA po dvou dnech poklesu oživily

16.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. května (ČTK) - Americké akcie dnes zakončily slabší týden oživením z dvoudenního poklesu. Wall Street během dne dál srážely obavy z propadu malých a středních firem, tento sektor ale nakonec posílil a vytáhl vzhůru celý trh. K růstu dopomohly i příznivé výsledky některých větších společností.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl o 0,27 procenta na 16.491,31 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 skončil na 1877,86 bodu se ziskem 0,37 procenta. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 4090,59 bodu s přírůstkem 0,52 procenta.

Ve čtvrtek Dow Jones a S&P 500 zaznamenaly nejvýraznější propad za více než měsíc. Za celý týden tak Dow Jones ztratil 0,6 procenta, což bylo jeho nejvýraznější oslabení za pět týdnů. S&P 500 klesl o 0,03 procenta, zatímco Nasdaq naopak získal 0,5 procenta.

Pod tlakem byly během týdne zejména malé a střední firmy, jejichž index Russell 2000 ztrácí na březnový rekord asi deset procent. To podle analytiků vyvolává obavy o vývoj širšího trhu. Dnes ale tento index po celodenním kolísání nakonec mírně oživil.

Akcie některých větších firem díky příznivým výsledkům výrazně rostly, zejména maloobchodní společnosti J.C. Penney a Nordstrom, jejichž kurzy získaly přes deset procent. Podstatně posílily i akcie technologické firmy Applied Materials a k závěrečnému vzestupu podstatně přispěl telekomunikační sektor.

Na devizovém trhu dolar po nadějné statistice z amerického trhu bydlení a stabilizaci na trhu dluhopisů smazal čtvrteční ztráty vůči jenu a k euru zůstal jeho kurz stálý. Americká měna ale i tak utrpěla nejhlubší týdenní ztrátu od počátku dubna, protože ji během týdne srazil pokles výnosů amerických dluhopisů na šestiměsíční minima.

Ke konci obchodování se euro vůči dolaru pohybovalo kolem 1,3700 USD a proti čtvrtku se jeho kurz nezměnil. Rovněž kurz dolaru vůči jenu zůstal na 101,48 JPY a udržel si odstup od čtvrtečního dvouměsíčního minima 101,31 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK