Věřitelé: Hospodářská recese na Kypru je mírnější, než se čekalo

17.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 17. května (ČTK) - Hospodářská recese na Kypru by letos měla být mírnější, než se zahraniční věřitelé původně domnívali, mimo jiné díky soukromé spotřebě. Vyplývá to z nejnovějšího hodnocení země, které provedl Mezinárodní měnový fond a Evropská unie a o kterém informoval kyperský ministr financí. To vzbuzuje naděje, že by se Kypr mohl vrátit na finanční trhy dříve, než se všeobecně očekává.

Ministr financí Charis Georgiadis uvedl, že podle nového odhadu by hrubý domácí produkt mohl letos klesnout o 4,2 procenta, místo dosud očekávaných 4,8 procenta.

Kyperská ekonomika si lépe, než se čekalo, vedla i v loňském roce, přestože loni v březnu musela požádat o zahraniční pomoc v objemu deseti miliard eur (274,5 miliardy Kč). Její součástí bylo i zabavení nepojištěných vkladů ve dvou největších bankách a uzavření druhé největší banky. Loni ekonomika klesla o 5,4 procenta, což bylo o více než dva procentní body méně, než se čekalo.

"Ukázalo se, že kyperská ekonomika je odolnější, než mnozí očekávali, a to hlavně díky jejím hlavním sektorům - cestovnímu ruchu, službám a rejdařství," řekl Georgiadis novinářům. "Bylo konstatováno, že jsme dosáhli pokroku ve všech sektorech ekonomiky," dodal podle agentury Reuters s tím, že země je na cestě k dosažení ekonomického růstu v příštím roce.

Problémy však přetrvávají. Patří mezi ně slabý bankovní sektor, který se potýká s velkým objemem špatných úvěrů.

Věřitelé již uskutečnili čtvrtou kontrolu plnění podmínek záchranného úvěru. Georgiadis nyní očekává, že by Kypr mohl obdržet další splátku ze slíbeného úvěru do konce června. Země by měla dostat přes 600 milionů eur (asi 16,5 miliardy Kč).

Současné plány počítají s návratem Kypru na mezinárodní finanční trhy do konce roku 2015. Podle zdrojů by se však země vzhledem ke svému dosavadnímu výkonu mohla vrátit na trhy dříve. Georgiadis se zatím vyhnul přímé odpovědi na tuto otázku a uvedl, že případný dřívější návrat na trhy by musel být projednán v parlamentu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK