Mlékařské družstvo JIH loni utržilo rekordních 3,7 mld Kč

18.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tábor 18. května (ČTK) - Mlékařské a hospodářské družstvo JIH, jež má pod kontrolou 18,5 procenta českého trhu s mlékem, loni utržilo 3,7 miliardy korun, nejvíce ve své dvacetileté historii. ČTK to řekl místopředseda družstva Zdeněk Houška. Tržby družstvu meziročně stouply o půl miliardy korun. Výsledek ovlivnil zejména export a kurz koruny.

"Loni jsme prodali 411 milionů litrů mléka, což je zhruba 18,5 procenta obchodu mléka v České republice. Jsme tak největší odbytovou organizací. Denně mlékárnám dodáváme přes 1,180 milionu litrů mléka," uvedl Houška.

Mlékařské a hospodářské družstvo JIH vzniklo v roce 1994, dnes má 211 členů, z toho 95 zemědělských družstev, 33 akciových společností, 38 s.r.o. a 45 soukromě hospodařících zemědělců. Mléko prodává z 257 odběrných míst, nyní šesti mlékárnám. Největším odběratelem je Madeta, kam směřuje zhruba 55 procent produkce, do německého Goldsteinu jde 33 procent, do Klatov sedm a do Hlinska 3,5 procenta. Do Mlékárny Jihlava a nově do druhé německé mlékárny ve Schwarzenfeldu do dvou procent objemu produkce.

Se všemi mlékárnami má družstvo uzavřené dlouhodobé smlouvy, minimálně do roku 2017. "Dlouhodobé smlouvy považujeme za velmi důležité jak pro stabilitu obchodu, tak i k eliminaci případných problémů, které mohou nastat po ukončení systému mléčných kvót v roce 2015," uvedl Houška.

Další významnou oblastí obchodní činnosti družstva pro členy je zajištění nákupu různého sortimentu zboží a služeb, loni za 65 milionů korun. Jde třeba o nákup mléčných krmných směsí, minerálních doplňků nebo třeba silážních plachet. Družstvo uzavřelo i rámcové smlouvy s operátory mobilních i pevných sítí, což zajišťuje členům další finanční úspory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK