Pfizer zvýšil nabídku za převzetí AstraZeneca na 69 miliard GBP

19.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. května (ČTK) - Americký farmaceutický gigant Pfizer opět zvýšil nabídku na převzetí svého britského konkurenta AstraZeneca. Nový návrh je o 15 procent vyšší než předchozí z počátku května a činí 69,3 miliardy liber (2,3 bilionu Kč). Sloučením obou podniků by vznikla největší farmaceutická firma na světě.

Pfizer, který je nyní druhým největším výrobcem léků na světě podle příjmů, poprvé oslovil firmu AstraZeneca s návrhem na převzetí 5. ledna, britská společnost však rozhovory 14. ledna přerušila. Další krok pak Pfizer učinil v dubnu, kdy nabídl firmě 60 miliard liber. Později tuto nabídku navýšil na 63 miliardy liber. Firmě AstraZeneca patří mezi farmaceutickými firmami osmá příčka.

Nová nabídka ohodnocuje jednu akcii firmy AstraZeneca na 55 liber. Pfizer také zvýšil hotovostní poměr v nabídce. Z celkové částky má být vyplaceno 45 procent v hotovosti, zbytek v akciích nové firmy. Původně nabízel 33 procent částky v hotovosti. Pfizer dodal, že nabídka je již poslední.

AstraZenca předtím nabídky Pfizeru odmítala s tím, že výrazně podhodnocují firmu a její portfolio experimentálních léků. Firma a britská vláda se také obávají případného propouštění, zavírání závodů a toho, že společnost v Británii přijde o vědecký výzkum. Pfizer ujistil, že propouštění bude pouze omezené a slíbil dokončit výzkumné a vývojové centrum v Cambridge. Centrálu by však měla mít firma v USA, v Británii bude mít pouze daňové sídlo, protože v Británii jsou firemní daně nižší než v USA.

Pfizer je veřejnosti známý hlavně svým lékem na potenci Viagra a na vysoký tlak Lipitor. Společnost je však ve farmaceutickém průmyslu proslulá také svými megafúzemi. Od roku 2000 uskutečnila tři akvizice, které jí opakovaně pomohly k první příčce mezi farmaceutickými firmami podle příjmů. V roce 2000 koupila za 111,8 miliardy USD (2,2 bilionu Kč) firmu Warner-Lambert. Díky této akvizici získala práva na Lipitor. O tři roky později převzala za 59,8 miliardy USD firmu Pharmacia Corp. a ve 2009 za 68 miliard USD firmu Wyeth. Výsledkem každé z těchto dohod bylo masivní propouštění, zavírání továren a výzkumných center, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK