Ceny průmyslových výrobců v dubnu zpomalily pokles na 0,3 pct

19.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. května (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v dubnu zpomalily meziroční pokles na 0,3 procenta z březnových 0,8 procenta. Klesly i ceny v zemědělství a ve službách, naopak ve stavebnictví rostly. Ve srovnání s březnem se ceny průmyslových výrobců nezměnily. Vyplývá to z dnešních informací Českého statistického úřadu.

Ceny zemědělských výrobců v dubnu zpomalily meziroční pokles na 2,8 procenta. Pokles cen u tržních služeb v podnikatelské sféře zůstal stejně jako v březnu půlprocentní. Ceny stavebních prací po březnové stagnaci byly v dubnu meziročně vyšší o 0,4 procenta.

Ve srovnání s březnem ceny v zemědělství klesly o 0,1 procenta. Ceny tržních služeb se meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta a stavebních prací o 0,1 procenta.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele. Ty v dubnu v Česku zpomalily růst na 0,1 procenta z březnových 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK