Vel. Meziříčí objíždí auta po D1, na průtahu městem začaly opravy

19.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Velké Meziříčí (Žďársko) 19. května (ČTK) - Velké Meziříčí ode dneška objíždějí auta bezplatně po dálnici D1. Průtah městem začali dělníci rekonstruovat, pracovat tam budou do konce října. Silnice II/602 byla v ulici Karlov uzavřena půl hodiny po poledni, zatím to nezpůsobilo vážné dopravní problémy. ČTK to řekl Jiří Pospíchal z městského odboru dopravy. Po páteřní silnici projíždí denně 10.000 až 15.000 aut.

Kvůli ohlášené uzavírce byl provoz na hlavní silnici slabší už od rána, ve srovnání s jinými dny projížděla asi třetina aut. Po uzavření silnice se ale ještě někteří řidiči pokoušeli projet. "Viděli jsme, že do zákazu ještě některá auta najížděla," řekl Pospíchal. Na místo uzavírky budou i v nejbližších dnech dohlížet policejní hlídky.

Po ránu rozmisťovali pracovníci dopravní značení a tabule upozorňující na dopravní změny na dálnici a pak i u vjezdů do města. Následně uzavřeli pro tranzitní dopravu první asi 900 metrů dlouhý úsek městského průtahu. Přes staveniště budou moci zatím ještě projíždět místní obyvatelé, pracovníci firem v sousedství, MHD a auta záchranářů. "Což bude kontrolovat policie," upozornil Pospíchal.

Firma Skanska, která získala tuto zakázku, do podzimu opraví zhruba 1,6 kilometru průtahu v ulicích Karlov a Sokolovská. Rekonstrukce bude stát 28 milionů korun bez DPH. Investorem je Kraj Vysočina. Na silnici bude nově položen asfaltový povrch, který zajistí snížení hlučnosti projíždějících aut až o osm decibelů, tedy o 15 procent. Bude to první rozsáhlejší použití gumoasfaltu na krajských silnicích Vysočiny.

Po průtahu projíždějí auta ve směru Jihlava - Brno. Silnice 602 v tomto území kopíruje dálnici a v případě problémů na D1 jsou na ni řidiči zvyklí sjíždět. Povolení pro vedení objížďky po dálnici vyjednal na ministerstvu dopravy kraj. Náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD) dříve uvedl, že se to na Vysočině podařilo poprvé. Vyhledání jiných objízdných tras hlavně pro kamiony kolem Meziříčí by podle něj bylo obtížné.

Auta mohou bezplatně používat D1 mezi západním sjezdem na 141. kilometru D1 a exitem Velké Meziříčí - východ na 146. kilometru. Po dálnici mohou město objíždět auta maximální rychlostí do 80 kilometrů v hodině. Pro pomalejší vozidla, která na D1 nesmí, byla vyznačena přes 20 kilometrů dlouhá objížďka po silnicích první a druhé třídy ve směru Křižanov, Osová Bítýška a Ruda. Radnice ale předpokládá, že místní lidé najdou kratší cestu ulicemi města.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK