Šance, že ECB zakročí proti nízké inflaci, prý výrazně stoupla

19.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mnichov 19. května (ČTK) - Pravděpodobnost, že Evropská centrální banka (ECB) na začátku června podnikne další kroky proti přetrvávají nízké inflaci v eurozóně, se podstatně zvýšila. Prohlásil to dnes člen Výkonné rady ECB Yves Mersch.

 

Šéf banky Mario Draghi po květnovém zasedání ECB naznačil, že ECB by v červnu mohla přikročit k novým opatřením na podporu ekonomiky, až bude mít k dispozici aktualizované hospodářské prognózy. Data později potvrdila, že míra inflace v eurozóně v dubnu stoupla na 0,7 procenta z půl procenta v předešlém měsíci. Ekonomika zemí s eurem ale na začátku roku rostla mnohem pomaleji, než se čekalo.

"Pravděpodobnost, že Rada guvernérů bude konat už v červnu na svém příštím zasedání k měnové politice, se podstatně zvýšila," řekl Mersch na konferenci v Mnichově. V Radě guvernérů podle něj panuje jednota, pokud jde o ochotu přistoupit ke konvenčním i nekonvenčním opatřením, která mají zabránit delšímu trvání nebezpečně nízké inflace. Na případný pokles cen v eurozóně prý nic neukazuje, ale "měli bychom být přinejmenším připraveni" na zbytkové riziko takového scénáře, podotkl Mersch.

ECB začátkem května nechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,25 procenta. Německý časopis Der Spiegel o víkendu bez uvedení zdrojů napsal, že další člen šestičlenné Výkonné rady ECB Peter Praet doporučí její snížení na nové minimum 0,15 procenta. Kromě toho prý doporučuje snížit sazby na bankovní vklady na minus 0,1 procenta. Sazba by se tak vůbec poprvé dostala do záporných hodnot.

Zdroje agentury Reuters minulý týden uvedly, že ECB na své červnové zasedání připravuje balík možných opatření, včetně snížení všech úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK