Ropa Brent po slabších datech z Číny zamířila dolů

19.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. května (ČTK) - Cena severomořské ropy Brent zahájila týden poklesem. Reagovala tak na obavy ohledně zpomalující čínské ekonomiky, které táhly dolů i světové akciové trhy a převážily rovněž nad pokračující nízkou produkcí libyjské ropy. Nepokoje v Libyi nicméně pokles ceny brzdí. Americká lehká ropa WTI naopak díky slabému dolaru zdražuje.

Cena Brentu kolem 19:15 SELČ ztrácela asi 15 centů na zhruba 109,60 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) naopak téměř jeden dolar přidávala a pohybovala se těsně pod 103 dolary.

Akcie na šanghajské burze dnes klesly na minimum za tři týdny. Evropské akcie se propadly v reakci na víkendové statistiky, podle nichž průměrný růst cen nových domů v Číně v dubnu zpomalil na nejnižší úroveň za téměř rok.

Dvě velká ropná pole v Libyi mezitím dnes zůstávala zavřená, a to i týden poté, co se tamní vláda dohodla s povstalci na jejich znovuotevření. Těžba ropy v Libyi v poslední době nepřesahuje 210.000 barelů, a zůstává tak hluboko pod úrovní 1,4 milionu barelů před vypuknutím protestů, stávek a blokád loni v létě.

Výraznějšímu poklesu ceny ropy ale brání politické problémy v Libyi. Milice bývalého libyjského povstaleckého generála během víkendu zaútočily na libyjský parlament, což tamní vláda označila za pokus o puč. Francouzská ropná společnost Total oznámila, že kvůli obavám o bezpečnost omezuje svou přítomnost v libyjské metropoli na minimum.

Americký dolar dnes k japonskému jenu klesl nejníže za více než čtvrt roku. Komodity denominované v dolarech jsou tak levnější pro ty, kdo platí japonskou měnou. "Americkou ropu táhne vzhůru očekávání, že americká ekonomika roste, a také oslabení dolaru," řekl podle Reuters analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 109,61 109,75 New York - Nymex WTI červen 102,96 102,02

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK