Roční zisk Vodafone Group klesl, letos se čeká další zhoršení

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. května (ČTK) - Zisk britské telekomunikační skupiny Vodafone Group v posledním finančním roce klesl a letos čeká společnost další zhoršení. Druhý největší světový mobilní operátor v dnešní zprávě uvedl, že bude muset více investovat a zároveň se vyrovnat s vysokými odpisy aktiv v pěti zemích Evropy včetně Česka.

Provozní zisk skupiny klesl za rok do konce března o 7,4 procenta na 12,8 miliardy liber. Podle ankety agentury Reuters to odpovídalo očekáváním analytiků. Letos čeká společnost pokles zisku na 11,4 až 11,9 miliardy liber. Akcie firmy reagovaly na zprávu poklesem o tři procenta.

Vodafone musel odepsat v Německu, Česku, Španělsku, Portugalsku a Rumunsku celkem 6,6 miliardy liber (223 miliard Kč). Skupina to odůvodnila ostrou konkurencí a změnami v regulaci. Ty si vynutily snižování cen v době, kdy evropští zákazníci kvůli ekonomické recesi omezili výdaje za telefonování.

Letošní zisk Vodafonu oslabí vysoké investice do sítí, které by měly zvýšit rychlost spojení a pokrytí. Během příštích dvou let chce firma investovat kolem 19 miliard liber.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK