Studie: Za zahraniční dovolenou Češi letos zaplatí o 4 pct víc

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Zahraniční dovolená se Čechům v létě kvůli oslabení české měny proti loňsku prodraží o 3,7 procenta. Největší pokles kupní síly koruny je v Rakousku (o 7,6 procenta), nejmenší pak v Bulharsku (o 4,4 procenta). Jedinou zemí, kde meziročně vzrostla kupní síla Čechů, je Turecko, kde hodnota tamní měny dramaticky klesla. Bulharsko, Maďarsko a Turecko jsou tři země, kde letos dovolená vyjde levněji než v ČR. Česká tisícikoruna má v zahraničí průměrnou hodnotu 855 Kč, vyplývá ze studie Trendy v cestování pro letní sezónu 2014, jíž zpracovala UniCredit Bank.

Česká národní banka spustila intervence loni 7. listopadu s cílem oslabit korunu poblíž hranice 27 Kč/EUR. Aktuální prognóza ČNB počítá s trváním intervencí do počátku roku 2015. Většina členů bankovní rady se na zasedání 7. května ovšem shodla na tom, že se zvyšuje pravděpodobnost pozdějšího opuštění režimu intervencí.

Klesající kupní sílu koruny Češi nejvíce pocítí v relativně dražších destinacích jako jsou Rakousko, Německo a Francie. V dlouhodobém horizontu ale Češi bohatnou, tuzemská kupní síla je o deset procent vyšší než před vstupem do EU. Při cestách směrem na západ si Češi mohou dovolit utrácet více než před deseti lety - v Německu nebo Francii o 20 procent, v Rakousku a Itálii o 15 procent, uvádí studie.

Relativně nejvíc zdražila Čechům za posledních 11 let dovolená v severoafrických zemích. V případě Tuniska si připlatí 19 procent, v Egyptě 50 procent.

Za boháče jsou Češi naopak zejména v Bulharsku, Maďarsku a Turecku, kde jsou ceny utrácení českých turistů příznivě nakloněny. Za 1000 korun si Češi v Bulharsku nakoupí o třetinu víc než doma," uvedl hlavní ekonom banky Pavel Sobíšek.

Česká tisícikoruna má v zahraničí průměrnou hodnotu 855 Kč, před deseti lety to ale bylo jen 773 Kč. Autoři studie ale připomínají, že spotřební koš běžných rezidentů a turistů se liší. Turisté více utrácí za ubytování a restaurace, kulturu nebo alkohol, rezidenti zase více za energie či nájemné. Slovensko se letos poprvé v historii zařadilo mezi země, kde jsou ceny vyšší než v Česku. Zájem českých turistů o dovolenou na Slovensku je tak na historickém minimu.

O třetinu víc než doma si Češi nakoupí v Bulharsku, o 12 procent levněji je také v Maďarsku a Turecku. Ceny v zemích na západ od nás a také v Řecku jsou vyšší o 30 až 40 procent.

Češi loni cestovali do zahraničí nejméně za osm let, domácnosti šetřily. Přesto platí, že cestování neodmyslitelně patří k životnímu stylu českých domácností. "Recese v české ekonomice změnila naše cestovní zvyklosti překvapivě málo. Češi se svých zahraničních dovolených nevzdávají, spíš jen zkracují své pobyty, pokud cítí potřebu šetřit," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Letos lze ale podle studie očekávat oživení zájmu o zahraniční dovolené. Nejoblíbenější destinací zůstává Chorvatsko, tam je cenová hladina srovnatelná s českou. V nemilosti českých turistů zůstává Egypt, místo toho míří do Turecka a Řecka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK