Čína zakázala používat nejnovější Windows ve veřejném sektoru

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 20. května (ČTK) - Čínské úřady zakázaly používat u počítačů ve veřejném sektoru program Windows 8, což je nejnovější operační systém americké společnosti Microsoft. Zdůvodnily to snahou o úspory energie a zajištění počítačové bezpečnosti, uvedla dnes agentura Reuters. Čína je pro největšího světového producenta operačních systémů osobních počítačů už dlouho velmi nesnadným trhem.

Čínské středisko pro centrální vládní nákupy vydalo zákaz instalovat Windows 8 na vládní počítače v rámci oběžníku o využívání energeticky úsporných produktů. Podle oficiální tiskové agentury Nová Čína má tento krok zajistit bezpečnost počítačů poté, co Microsoft ukončil v dubnu technickou podporu systému Windows XP, který se v Číně široce používá. Ukončení podpory 13 let starých XP vystavilo jejich uživatele hrozbě virů a útoků.

Microsoft na čínském trhu zaostává za jinými částmi světa. Bývalý šéf společnosti Steve Ballmer zaměstnancům v roce 2011 údajně řekl, že kvůli pirátství vydělává Microsoft v Číně méně než například v Nizozemsku, třebaže na čínském trhu se prodá zhruba stejně počítačů jako v USA.

"Čínské rozhodnutí zakázat Windows 8 ve veřejných zakázkách maří snahu Microsoftu nahradit XP tímto systémem," uvedla k tomu firma Canalys. Odhadla, že systém XP má na čínském trhu stolních počítačů stále kolem 50 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK