ArcelorMittal Ostrava bude mít kotel za 1,5 miliardy, sníží emise

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 20. května (ČTK) - Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava (AMO) uzavřela smlouvu na výstavbu nového fluidního kotle, který v podniku nahradí současné čtyři uhelné kotle a výrazně sníží emise prachu a plynů. Moderní výkonné zařízení za 1,5 miliardy korun je největší investicí firmy od výstavby minihutě v 90. letech minulého století. Kotel by měl začít fungovat v polovině roku 2016. Novinářům to dnes řekli zástupci firmy. Společnost uvádí, že plní veškeré ekologické limity, i tak ale patří mezi největší znečišťovatele životního prostředí v Moravskoslezském kraji

Vítězem tendru na výstavbu kotle se stala finská společnost Valmet. Fluidní kotel umožňuje rovnoměrné hoření paliva v celém objemu. Výsledkem je dokonalejší vyhoření paliva při nižších teplotách spalování a současně omezení tvorby škodlivých spalin. V AMO se díky němu sníží emise oxidu siřičitého, oxidů dusíku, oxidu uhelnatého i prachu.

"Jsem opravdu hrdý na to, že navzdory nepříliš příznivým ekonomickým podmínkám realizujeme v huti takto významné investice," uvedl generální ředitel AMO Tapas Rádžerkar.

Výstavba kotle je jednou ze tří investic do ekologizace a modernizace dohromady za tři miliardy korun, při níž prochází všech 11 kotlů slezské hutě zásadními změnami. "Čtyři nejstarší nahradí nový kotel, na dalších čtyřech se právě dokončuje odsíření a na třech proběhne takzvaná denitrifikace, to znamená snížení emisí oxidů dusíku," uvedla mluvčí hutě Barbora Černá Dvořáková.

Smyslem těchto investic je podle ní dlouhodobě zajistit nepřetržitý a energeticky náročný proces hutní výroby a zároveň průběžně snižovat ekologickou zátěž. Nové odsíření huť uvede do provozu v nejbližší době.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi přes 7500 zaměstnanců. Roční kapacita výroby společnosti je tři miliony tun oceli. Zhruba polovinu produkce podnik vyváží do více než 40 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK