Dlouhý: Financování HK může řešit povinná registrace podnikatelů

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Dlouhodobým a zásadním problémem Hospodářské komory je její financování. Mohla by to vyřešit povinná registrace podnikatelů či to, že by komora v budoucnu převzala od státu správu živností. V rozhovoru s ČTK to řekl kandidát na prezidenta komory Vladimír Dlouhý. Nevyloučil ani úvahy o možnosti povinného členství podnikatelů v komoře.

"Hospodářská komora je reprezentantem živností, ať tedy vykonává jejich správu, která je nyní roztříštěná," uvedl Dlouhý. Problémy s financováním komory by podle něj vyřešilo povinné členství, ale její síla nyní prý není taková, aby o tom přesvědčila politiky, zákonodárce, ale ani podnikatele, kteří nejsou členy komory. "Nejdříve musí komora sama se sebou něco udělat, pak bychom se měli podívat, jak to funguje třeba v Rakousku nebo Nizozemsku," dodal.

Prvním rychlým krokem nového vedení komory je podle Dlouhého zlepšení jejího mediálního obrazu. "Je v ní třeba lidí, kteří budou razantně a důvěryhodně vystupovat v médiích. Hospodářská komora byla málo vidět," podotkl. Je prý nutné získat pro komoru větší respekt, aby měla 'větší zuby', aktivně se vyjadřovala k zákonům a sama navrhovala legislativní a regulatorní kroky. Měla by být také aktivnější v Evropské komisi a Evropském parlamentu, odkud řada změn přichází.

Mezi hlavní problémy trápící tuzemské podnikatele totiž podle něj patří vedle daňové zátěže a nadměrné administrativy časté legislativní změny včetně regulatorních podmínek EU. Dlouhý upozornil také na nedostatek respektu k podnikatelům a ztrátu vážnosti profese. Profesní kvalita totiž často klesá kvůli příliš otevřenému vstupu do řady živností. V kombinaci se zákonem o veřejných zakázkách, kde jediným kritériem bývá nejnižší cena, to pak vede k dumpingovým cenám na úkor kvality, zmínil jednu z nejčastějších výtek živnostníků k současnému podnikatelskému prostředí.

"Hospodářská komory by měla ke všem těmto problémům připravit svoji představu v podobě konkrétních návrhů, přetavených co nejrychleji do legislativy," uzavřel Dlouhý. Ten se o funkci prezidenta komory bude ucházet na jejím sněmu, který se bude konat 22. května v Plzni. Současný prezident komory Petr Kužel v pondělí oznámil, že znovu kandidovat nebude, ucházet o funkci se ale bude například jeho viceprezident a bývalý prezident Zdeněk Somr.

Filip Dušek mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK