Prezident HK Kužel: Ekonomika letos vzroste o 2,2 procenta

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. května (ČTK) - Prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel nemění prognózu vývoje české ekonomiky, podle které HDP vzroste letos o 2,2 procenta a v příštím roce o 2,4 až 2,6 procenta. Kužel to řekl v rozhovoru pro ČTK. Ekonomika je podle něj v restartu. Obavy má jen ohledně vývoje v Rusku a na Ukrajině, který by ale prý hospodářství neměl negativně ovlivnit.

Tahounem ekonomiky je podle Kužela strojírenství, zejména pak automobilový průmysl. U toho je ale obava, že trh začne být brzy přesycen. "Vlády mu pomáhají všude na světě, protože je to velký fenomén v zaměstnávání," upozornil.

Vedle dalších oborů strojírenství je podle něj potřeba nastartovat bytovou výstavbu. Stát zde ale potřebuje analýzu, aby podle demografických údajů věděl, do kterých regionů má podpora přijít. Měl by v těchto oblastech zaručit infrastrukturu a dostatek pracovních sil. "Mozky nekoordinovaně odcházejí do Prahy. Cílem je stabilizovat kraje a okresní města," dodal.

Za hlavní problémy tuzemského podnikatelského prostředí označil nedostatek zakázek, zejména ve stavebnictví a službách, a druhotnou platební neschopnost, která začíná u veřejných zakázek. Zde se podle něj musí zakotvit institut směrnice o opožděných platbách, podle nějž by stát neměl platit déle než za 30 dní po splatnosti, maximálně pak 60 dní. Problémem jsou prý i kontroly od státu. Podnikatelé si stěžují na jejich nekoordinovanost, na to, že kontroly chodí najednou.

Hospodářská komora připravila podle Kužela takzvanou Bílou knihu, tedy poziční dokumenty, které navrhují řešení všech aktuálních podnikatelských témat. "Říkáme v ní, co chceme a nabízíme řešení," poznamenal prezident.

Kužel přivítal příslib premiéra o předložení vládní strategické koncepce státu vývoje českého hospodářství do roku 2050. "Měla by být vize, jestli chceme to, že budeme montovnou, nebo tygrem, řešící informační technologie. Tím jsme schopni být. Podniky by se tak mohly lépe přizpůsobit, byl by to i nový impulz pro ty nové," podotkl Kužel.

Kužel navrhuje, aby se při změnách legislativy vrátila před jejich projednáváním tradice diskuzí tvůrců 'u kulatého stolu' se zástupci podnikatelů. Předešlo by se prý spoustě paskvilů, které se do návrhů zákonů dostávají v různých přídomcích v době, kdy je zákon již připraven a jde do Poslanecké sněmovny. "Uleví si jak stát, tak podnikatelská sféra, " podotkl.

Kužel v pondělí překvapivě oznámil, že nebude do této funkce z rodinných důvodů kandidovat. Volební sněm se uskuteční 22. května v Plzni. Nyní se o funkci ucházejí tři kandidáti - někdejší ministr průmyslu a obchodu a prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý, viceprezident komory Zdeněk Somr, jenž už dříve organizaci řídil, a prezident Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl.

Filip Dušek mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK