Ruský průmysl navzdory sankcím v dubnu nečekaně silně vzrostl

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Kyjev 20. května (ČTK) - Průmyslová výroba v Rusku v dubnu vzrostla o 2,4 procenta, což byl téměř trojnásobek očekávaného růstu. Analytici se totiž domnívali, že kvůli sankcím, které proti Rusku za jeho anexi Krymu zavedly západní země, bude růst mnohem slabší. Růst podpořila výroba zboží zaměřeného na domácí trh, jako jsou potraviny a textil. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil ruský statistický úřad. Naopak výroba na Ukrajině prudce klesá, a to víc, než se čekalo.

Produkce hlavních vývozních komodit, jako je ropa a zemní plyn, byla v Rusku v dubnu slabší. Produkce ropy stoupla meziročně o 1,3 procent a produkce plynu dokonce o 6,7 procenta klesla. Celková těžba přírodních zdrojů se však zvýšila o 1,1 procenta a tempo růstu zrychlilo z 0,6 procenta v březnu. Produkce zpracovatelského sektoru se pak zvýšila o 3,9 procenta a energetických společností o 1,9 procenta.

Produkce některých potravin, například másla, stoupla téměř trojnásobně. Automobilový průmysl nicméně zažil propad. Výroba osobních aut se snížila o 0,2 procenta a autobusů dokonce o 28,2 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v dubnu zvýšení výroby o 0,9 procenta. Průzkum bankovní společnosti HSBC pak ukázal, že aktivita ve zpracovatelském sektoru se již šestý měsíc za sebou snížila.

Analytici připisují překvapivě vysoký růst vývoji kurzu rublu, který byl v dubnu o téměř deset procent slabší k dolaru než na začátku roku. "Kvůli slabšímu rublu a zvýšení inflačních očekávání začala populace aktivně utrácet úspory za nákupy v maloobchodech," uvedla analytička společnosti Uralsib Olga Sterinová. "Domnívám se, že to stimulovalo nejen poptávku po zboží z dovozu, ale také pravděpodobně po domácím zboží."

Ruská centrální banka minulý měsíc uvedla, že bude obtížné v letošním roce splnit plánovaný inflační cíl, stanovený na pět procent. Nově tak očekává, že spotřebitelské ceny stoupnou o šest procent.

Bývalý ruský ministr financí Alexej Kudrin tento týden odhadl, že sankce zavedené Západem by v Rusku mohly snížit hrubý domácí produkt o jeden procentní bod, což by bylo zhruba 700 miliard rublů (406,6 miliardy Kč). Ruská vláda minulý týden přijala konzervativní scénář ekonomického výkonu země, který počítá se zvýšením HDP o 0,5 procenta. Ministerstvo financí však uvedlo, že i půlprocentní růst je ambiciózní cíl.

Ukrajinský statistický úřad v pondělí oznámil, že průmyslová výroba v zemi v dubnu klesla o šest procent. Analytici očekávali její pokles o 5,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK